Värdegrund
”Skolan ska sträva efter att vara en levande social gemenskap som ger trygghet och vilja och lust att lära. (…) Personlig trygghet och självkänsla grundläggs i hemmet, men även skolan har en viktig roll.” ur Lgr 11
En god miljö för utveckling och lärande är A och O i ett klassrum. Som lärare måste du därför vara lyhörd till klassrumsklimatet och försöka balansera ordning och reda och ramar med glädje, engagemang och tillförlit. För att få ett välfungerande klassrumsklimat arbetar jag bland annat med värdegrund. Värdegrund är en färskvara och därför arbetar jag dagligen med det i klassen. Varje dag pratar vi om något värdegrunds relaterat. Här kommer ett axplock från det.
Här är ett exempel på en värdegrundstussilago som jag och min klass gjort. Det är en hitt! Skrolla lite ner och se förslag på hur du kan arbeta med den i din klass. Lycka till!
7 värdegrundstips
1. Axelkompisar
I mitt klassrum har vi axelkompisar. De är de elever som sitter närmast varandra. Placeringen kan ske med utlottning, eller att jag själv bestämt placering, men jag har alltid axelkompisar. När eleverna ska arbeta i grupp eller två och två är de alltid tillsammans med sin axelkompis. De kan stötta varandra med olika skolarbeten och kan hjälpa varandra att hämta tillbehör tex pennor och papper ect. Jag blir så imponerad över allt det positiva eleverna gör för varandra och hur mycket positivt axelkompisar faktiskt genererar till. De lär känna andra kompisar i klassen som de annars inte kanske skulle umgås med. De börjar umgås efter skolan och på raster vilket ger en större sammanhang och samanhållning för klassen. När jag byter placering på eleverna får de skriva tackkort till sina axelkompisar. De passar då på att tacka för tiden som de haft tillsammans. Tackkorten stärker också vänskapen och det starka bandet som de fått under tiden de varit axelkompisar. Detta är en hitt!
2. TÄNK.
Som ni vet startar många av våra konflikter på skolan i sociala medier. Enligt studier börjar ca 60 % av skolornas konflikter i sociala medier som Snapchat, Instagram och Tiktok ect. För att lättare prata och diskutera om vett och etikett på sociala medier har jag gjort en affisch. Den heter TÄNK och finns här! Den har jag uppe på väggen i klassrummet och vi pratar om detta ofta.
3. Konflikthantering
Jag försöker ordna upp konflikter så fort de uppstår. Jag försöker prata med alla inblandade och ordna upp konflikten så mycket jag kan. Utgångspunkten är att eleverna ska vara vänner och ha en förståelse för varandra när konfliktlösningen är över. Dels för att ordna upp konflikten, men också för elevernas kunskapsinhämtning. För vem kan sitta och lyssna aktivt när vi lärare har undervisning om man känner sig ledsen, rädd eller missförstådd ect. Konflikter behöver redas ut för att eleverna ska kunna arbeta.
4. Värdegrundstussilago.
Ett värdegrundsarbete som jag använt mig utav är värdegrundstussilagon. Tillsammans gör jag och klassen en stor tussilago som vi sätter upp någonstans i klassrummet. Vi skriver en vänskapsdikt tillsammans som jag sätter fast i mitten på blomman. Därefter få eleverna ca en gång i veckan sitta i grupper och diskutera olika värdegrundsbegrepp. Det eleverna kommer fram till skriver jag upp på en stjälk på blomman. När eleverna diskuterar olika begrepp får klassen en samsyn om vad de betyder för oss. Detta gör att de blir mer medvetna om sitt agerande vid olika tillfällen. När vi pratar om begreppen anammar eleverna orden och använder dem i deras vokabulär mer frekvent. När blomman är klar skriver eleverna upp sina namn på blomman. Det blir som klassens kontrakt för eleverna.
5. Värdegrundskransen
Värdegrundskransen är till för att åskådliggöra för eleverna hur mycket bra de gör för varandra som de inte tänker på. Detta leder till att ännu fler ser det positiva som händer och det gör ringar på vattnet. Vi avslutar varje dag med att se om eleverna sett någon gjort något bra eller positivt under dagen. Jag skriver upp det på en lapp som vi sätter upp på värdegrundskransen och till sommaren hoppas jag att den ska vara full. Det kommer bli en fin sommarkrans!!
6. Ta en komplimang.
Det här är ett roligt sätt att sprida positivitet i klassrummet. Eleverna ta en lapp och ger till sig själv eller ger någon annan som behöver lite extra positiv feedback.
7. 100 vänliga gärningar
Låt eleverna få bli medvetna om alla de fina gärningar de gör på skolan utan att de tänker på det. Låt eleverna få färglägga affischen när de ser någon gjort något snällt för någon och gå igenom affischen varje dag innan skoldagen slutar. Ställ frågor som vilka snälla gärningar har ni sett någon göra idag? Vad kan du göra imorgon för att hjälpa någon, vara snäll mot någon i klassen etc. På det sättet blir barnens gärningar synliga och uppmärksammade i klassen!
Om jag fick välja några ledord som jag tycker är viktiga för att skapa goda relationer och ett fint klassrumsklimat så skulle dessa ord sammanfatta det. Värdegrund, förståelse och kärlek
Läraraffirmationer
Vill du sprida lite glädje bland dina kollegor? Sätt upp peppande läraraffirmationer i personalens toaletter, kafferummet eller på någon vägg som passar bra och där många kollegor är.
På det sättet kan du sprida lite positivt i lärarkåren och vara en glädjespridare! På knappen nedanför kan du gratis ladda ner 21 läraraffirmationer. Stort lycka till i att vara skolans glädjespridare!
Ta en komplimang
Skriv ut ”Ta en komplimang”, klistra upp den på ett rosa hjärta och välj ut olika fina komplimanger som eleverna eller personalen kan ge till varandra.
Detta sprider glädje!