Samhällsorienterade ämnen
Att arbeta med samhällsorienterade ämnen är något som är väldigt roligt och inspirerande! Här har du som lärare möjlighet att planera upp undervisningen på ett så konkret, engagerande och inspirerande sätt som möjligt.
I mitt klassrum är undervisningen i samhällsorienterade ämnena konkret, inspirerande, teatraliskt, dramatisk och full med diskussioner och funderingar.
3 kreativa samhällsorienterade tips
1. Dramatisering
I min historieundervisning försöker jag få eleverna att dramatisera så mycket det bara går. Vi kan läsa ur en historiebok och samtidigt som vi läser kan jag be elever dramatisera. Någon får tex vara Kung Kristian, någon Gustav Vasa, några är bönder ect. Tillslut har alla elever i klassen bidragit och dramatiserat det vi läser ur historieboken. Jag tycker att undervisningen blir mer levande på det sättet och eleverna själva uttrycker att de lär sig mer när vi gör så.
2. 3D dockor och personbeskrivning på historisk person.
Ett annat sätt att vara kreativ under historieundervisningen är att låta eleverna göra en 3D docka, på en historisk person. Om vi återigen tar exemplet Vasatiden kan eleverna göra 3d docka av Gustav Vasa, Kung Kristian ect. Därefter kan eleverna göra en personbeskrivning om den historiska personen. I personbeskrivningen kan de beskriva personens utseende, egenskaper, livshändelse ect. Jag blev så imponerad över elevernas 3D dockor! De var helt fantastiska och eleverna hade verkligen gjort sitt bästa. Prova du med!
3D docka och person-beskrivning på historisk person
Ett roligt, lärorikt och kreativt sätt att lära sig mer om en historisk person.
3. Konkret lektion om global uppvärmning
Låt eleverna fundera ut vad som leder till global uppvärmning. Därefter skriver eleverna “global uppvärmning” på ett cirkelformat papper och orsakerna till globala uppvärmningen skriver de på olika pilar som riktas mot cirkeln. På det här konkreta sättet tydliggörs vad som leder till global uppvärmning. Man kan även ha liknade struktur på orsakerna till krig, miljöförstöring och så vidare.
En kreativ undervisnings-metod