Hur blir man lärare?

Läraryrket är ett av de finaste, roligaste och viktigaste yrken man kan ha. Som lärare är man både pedagog, skådespelare, psykolog och forskare. Det innebär att vara en del av något större. Skolan är en viktig plats i elevernas liv och som lärare är man en stor del av deras vardag.

Vill du också bli lärare? Då har du valt ett otroligt givande, roligt, spännande och innehållsrikt arbete att se framemot!

Men hur blir man lärare? Innan du bestämmer dig för att bli lärare behöver du veta vilken sorts lärare du vill bli.  Du kan välja på fyra olika lärarexamina. Du kan ta förskollärarexamen, grundlärarexamen med inriktning mot förskoleklass och skolår 1-3, 4-6 eller fritidshem, ämneslärarexamen med inriktning mot skolår 7-9 eller gymnasieskola samt yrkeslärarexamen. Även du som arbetat ett tag, har en utländsk lärarexamen, läst ett speciellt ämne eller redan arbetar som obehörig lärare kan också studera och fortbilda dig till lärare. Det finns också möjlighet att studera inom lärarutbildningen på distans.

För att bli antagen till lärarutbildningen krävs grundläggande behörighet från gymnasieskolan och ibland krävs också särskild behörighet i vissa ämnen. Vilka som får plats på lärarutbildningarna avgörs i ett urval där studenterna med bäst betyg får plats på utbildningen. För att förbättra dina chanser att komma in på lärarutbildningen kan du också göra högskoleprovet.

Alla lärare, i alla inriktningar, läser 60 högskolepoäng utbildningsvetenskap och 30 högskolepoäng verksamhetsförlagd utbildning, som förkortas VFU. Här kan du läsa mer om VFU. VFU ska ske inom samma ålderskategori, verksamhet och skolform som du utbildas till.

Här nedan får du en kortare beskrivning av vad de olika utbildningarna innehåller och hur långa de är.

  • För att bli förskollärare är utbildningen 3,5 år. Den innehåller utbildning i barns utveckling och lärande, omsorg, förskolans pedagogik och arbetssätt samt VFU. 

  • För att bli grundskolelärare med inriktning förskoleklass och åk 1-3 är utbildningen 4 år. Utbildningen innehåller utbildning i svenska, matematik, engelska, SO, NO och teknik samt VFU.

  • För att bli grundskolelärare med inriktning åk 4-6 är utbildningen 4 år. Utbildningen innehåller svenska, matematik och engelska samt VFU. Här får du göra ett val mellan SO, NO och teknik eller ett eller två praktiska eller estetiska ämnen.

  • För att bli grundskollärare på fritidshem är utbildningen 3 år. Utbildningen innehåller fritidspedagogik och ett eller två praktiska och estetiska ämnen samt VFU.

  • För att bli ämneslärare åk 7-9 är utbildningen 4,5 år. Utbildningen innehåller tre valbara ämnen samt VFU.

  • För att bli ämneslärare inom gymnasieskolan är utbildningen 5-5,5 år. Utbildningen innehåller två valbara ämnen samt VFU.

 

Lycka till med dina utbildningsval och din framtida skolkarriär!

Vill du veta mer om hur jag arbetar i mitt klassrum och om hur jag varje år får “världens bästa klass“?
Klicka här!

unsplash-image-ute2XAFQU2I.jpg