19 tips på extra anpassningar i klassrummet
”Undervisningen ska anpassas till varje elevs förutsättningar och behov. Den ska främja elevernas fortsatta lärande och kunskapsutveckling med utgångspunkt i elevernas bakgrund, tidigare erfarenheter, språk och kunskaper (…) En likvärdig utbildning innebär inte att undervisningen ska utformas på samma sätt överallt eller att skolans resurser ska fördelas lika. Hänsyn ska tas till elevernas olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målet. Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen. Därför kan undervisningen aldrig utformas lika för alla.” ur Lgr 11.
Med utgångspunkt av det som står skrivet i Lgr 11 har jag samlat lite tips på åtgärder du kan göra i klassrummet för de elever som är i behov av särskilt stöd. Jag har själv använt mig av dessa åtgärder på olika elever. En del elever behöver bara ha några få åtgärder för att kunna lyckas i klassrummet, medan andra elever kan ha behövt nästan alla åtgärder för att lyckas. Det viktigaste är egentligen inte HUR eleven utvecklas utan det är ATT eleven utvecklas. Vägen dit är inte densamma som alla andra elever. Alla är olika och behöver olika sätt för att lyckas.
Här kommer 5 tips om hur vi kan hjälpa eleverna att lyckas i klassrummet.
1. Tänd lampan över whiteboard
Tänd lampan ovanför whiteboard. Det kanske känns banalt, men det fungerar faktiskt. De elever som har svårt att koncentrera sig kan lättare fokucera och koncentrera sig på det du skriver om du har tänd lampa. Tänk att det fungerar som en strålkastare som visar var du ska fokusera.
2. Ipad / dator
De elever som har skrivmotstånd kan Ipad eller dator ge stöd till eleven. Det är en smaksak, vilket de föredrar. De flesta av mina elever som behöver Ipad eller dator föredrar Ipad, då de upplever att det gör ont på fingrarna när de skriver med penna eller på tangenter. En Ipad är mer känslig och känner fingrets minsta vink.
3. Musik
Vi kan ha det tyst i klassrummet, men ändå hör vissa elever ljud, som ingen annan hör tex ventilationen, andra barn som skriver eller bord som gnisslar när elever arbetar. Till dessa elever har jag ibland erbjudit att lyssna på musik i hörlurar undertiden eleven ska fokusera och arbeta. Premisserna är att de ska ha en låtlista så att de inte håller på med mobilen under lektionen och att de ska ha så tyst ljud så att eleven bredvid inte hör den. För många elever fungerar det bra!
4. Tydlig undervisning
Håll lektioner så detaljrikt och tydlig som möjligt. Det genererar till färre onödiga missförstånd och bidrar istället till större trygghet. Ett tips är att använda lektionsstrukturs bilderna. De hittar du här!
5. Placering
Placera eleven långt fram, nära tavlan och lärare. Det gör att eleven lättare kan fokusera på tavlan och koncentrera sig på genomgångarna. Eleven blir då inte störd av de som sitter framför och har lättare att koncentrera sig. Om eleven sitter långt fram kan jag även lättare ge snabb återkoppling och feedback på elevens arbete. Jag kan se när eleven börjar förlora sin koncentration och fortare fånga upp eleven igen. Om eleven är utåtagerande kan placering vid ytterdörren vara bättre. Istället för att bli utåtagerande på någon elev som suttit i vägen för ”flyktvägen” i klassrummet kan eleven istället springa ut.
6. Återkoppling
Ge ofta och snabb återkoppling på elevens arbete. Eleven känner sig sedd, får beröm eller feedback på sitt arbete och hänger lättare med i klassrummet.
7. Förberedelser
Ge eleven stöd att påbörja, genomföra och avsluta en arbetsuppgift. Läraren kan sitta med eleven eller stå bredvid tills eleven är självgående. Ge ofta feedback under lektionen och hjälp eleven att avsluta en arbetsuppgift genom att förbereda eleven.
8. Tydlighet
Korta, avgränsade och tydliga genomgångar och instruktioner är något som kan bidra till mindre missförstånd och tydligare arbetsgång.
9. Instruktioner
Ha instruktioner och regler kortfattat nedskrivna.
10. Återkommande struktur
Försök att i möjligaste mån ha återkommande struktur och rutiner. Varje dag och varje lektion ska ha återkommande struktur så eleven känner igen sig och vet vad som behöver göras.
11. Tydlig kommunikation
Pedagoger som arbetar med eleven kan försöka prata kortfattat och tydligt och försöka fånga uppmärksamheten genom ögonkontakt. (gäller de elever som är bekväma med ögonkontakt)
12. Begriplig miljö
Försök att ha en begriplig och tydlig miljö. Det genererar i tydlighet och mindre missförstånd hos eleven.
13. Lagom och realistiska krav
Ha lagom och realistiska anpassade krav på eleven för att minimera misslyckanden. Försök minimera misslyckanden så mycket det bara går för att eleven ska kunna känna en positiv spiral och att eleven kan.
14. Relationell pedagogik
Eftersträva alltid en god relation till eleven där eleven känner sig bekräftad, sedd och omtyckt. Om du har skapat en god relation med eleven har du mycket lättare att stävja misslyckanden, vara steget före och på det sättet stötta eleven på bästa sätt.
15. Uppmuntra positivt beteende
Uppmuntra positivt beteende genom att förstärka de positiva saker eleven gör. Uppmuntra ”produktivt beteende” och beröm ofta, även småsaker.
16. Minimera misslyckanden
Försök att minimera misslyckanden och prata om eleven med kollegor som arbetar tillsammans med eleven. De kan stötta eleven i de situationer som kan vara svåra för eleven.
17. Förberedelse är A och O
Förberedelse är A och O. Det här är något som verkligen kan påverka eleven till det bättre och jag arbetar och försöker utveckla detta varje dag. Det är viktigt att informera eleverna vad, hur, vem, var, när, hur länge, vad händer när det är klart och vilken tid allt ska ta. Om eleven får svar på detta har vi förberett eleven väl och bidragit med trygghet. Varje morgon skriver jag upp hur dagen ska se ut. Det skriver jag på min whiteboard, men en del elever har också dagens arbete uppskrivet på sin bänk, i elevens Ipad eller dator. Ibland har de färgkodade bildscheman som gäller för den dagen. Vårdnadshavare och skola kan presentera schemat dagen innan för att förbereda eleven vad som gäller dagen efter. Inför varje lektion inleder jag passen genom att berätta vad vi ska göra. Jag skriver upp både på tavlan och berättar hur arbetet ska gå till, vad man får och inte får göra, använda ect. När det är ca 10 min kvar på lektionen berättar jag att det är 10 min kvar tills vi ska avsluta. Alla elever har därmed tid att avsluta och lektionen får inte ett abrupt avslut. Läs mer i min artikel om ordning och reda. Det kan du läsa här!
18. Var välplanerad
Var välplanerad. När jag ska gå igenom ett nytt arbetssätt eller ett nytt arbetsområde är det viktigt att ha siktet inställt på kunskapskraven men också vara väl förberedd. Detta är bra för alla elever, men speciellt för de eleverna med speciella behov. Tex när vi skulle göra hjärnan. Den kan du hitta här! Att göra hjärnan var riktigt svårt. Till och med jag hade svårt. Man måste klippa på olika ställen, klistra på annat ställe och om det blev fel skulle man behöva göra om allt. Därför tänkte jag i förväg igenom lektionen om vilka svårigheter som finns med arbetet och var de kritiska punkterna med arbetsgången låg. Jag visste vilka elever jag behövde fokusera mer på. När jag sedan hade lektionen pratade jag lugnt och metodiskt. Vi alla gjorde samtidigt och lugnt de olika delarna och så fort jag såg att en elev började bli irriterad eller började mista sin uthållighet så var jag där. Lugnade och hjälpte till.
19. Vårdnadshavare
Försök att ha gott samarbete med vårdnadshavare. Ha tät kontakt och uppföljningar. Glöm inte att berätta för hemmet om allt eleven uppnått och allt det positiva eleven gjort.
När inga åtgärder fungerar
CPS samtal (Collaborativ & Proactive Solutions) använder vi oss av vid situationer som är svårlösta. Det kan handla om elever som fastnat i ett negativt beteende som behöver brytas. Enligt min erfarenhet har vi hittat många sätt att lösa situationer, tack vara CPS. Metoden grundar sig i att eleven själv hittar lösningar på problemen och detta bidrar i det långa loppet till förbättrad och positiv relation till eleven. Klicka här för att läsa mer om CPS!
Läs mer om hur du lyckas som lärare här!