A-kassan, din egen trygghet

Att vara med i A-kassan är en rättighet och säkerhet för alla som arbetar i Sverige. Genom att gå med i A-kassan har du ekonomisk säkerhet och skydd om du skulle förlora ditt arbete. Medlemskapet i A-kassan är frivilligt. Vilken a-kassa man ska vara med i avgörs av ens utbildning, arbetsplats, yrke, om man är anställd eller egen företagare. För lärare finns Lärarnas A-kassa.

Rent historiskt sätt så fanns det redan i slutet av 1800-talet behov av ekonomisk trygghet och stöd vid arbetslöshet. Då var det fackföreningarna som hjälpte sina arbetslösa medlemmar med resebidrag för att de skulle kunna söka arbete på annan ort. I början var det bara män som fick A-kassa och de som hade familjer att försörja fick mer ersättning och ekonomisk skydd. Idag grundas istället storleken på ersättningen och det ekonomiska skyddet på den genomsnittliga lön medlemmen haft.

Nu fungerar A-kassan som en arbetslöshetsförsäkring och har blivit en viktig del av den svenska arbetsmarknadspolitiken. Inte minst med sin roll som omställningsförsäkring. Omställningsförsäkring innebär att man får ersättning under en begränsad tid, till dess man hittat ett nytt arbete. Nu är rätten till A-kassa lagstadgad och alla som uppfyller villkoren får ersättning. För att ha rätt till ersättning ska man ha varit en medlem under en tillräckligt lång period, man måste ha fyllt 16 år, vara arbetsför, inte ha något som hindrar att man tar arbete och man ska vara anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen. Beslut om utbetalningar kontrolleras av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF. 2016 hade a-kassorna 3,6 miljoner medlemmar. Läs mer om IAF här!

De svenska A-kassorna är privata organisationer och de flesta har grundats av fackföreningar.  De har statens uppdrag att hantera arbetslöshetsförsäkringen. Medlemsavgifterna som A-kassorna tar in används till största delen för att finansiera den ersättning som de arbetslösa får. En mindre del går också till att bekosta a-kassornas administration. Eftersom a-kassorna betalar ut mer ersättning än man får in i avgift kommer också pengar till dem som är arbetslösa från den så kallade arbetsgivaravgiften.

Är man inte medlem i a-kassan har man ändå ett visst ekonomiskt skydd. Det kallas för grundbelopp och ger som mest 365 kronor om dagen före skatt om man har arbetat heltid under ett helt år. För att få grundbeloppet behöver man uppfylla arbetsvillkoret och vara anmäld som arbetslös hos arbetsförmedlingen.

Vill du läsa mer om lärarnas A-kassa? Gå in här!

Vill du läsa mer om Akademikernas A-kassa? Gå in här!