8 pedagogiska tips

När mina elever är på skolan vill jag att de ska känna att de lär sig, att de är trygga och att de har det riktigt kul. För att krydda mina lektioner använder jag mig av olika fantasifulla och pedagogiska undervisningsmetoder. Med hjälp av dessa blir undervisningen mer målinriktad, lärorik, inspirerande och roligare.

Här nedan kommer lite tips på hur man kan krydda sina lektioner.

1. Min individuella utvecklingsplan

Min individuella utvecklingsplan är ett strålande sätt att synliggöra elevernas mål. Jag har suttit med alla elever enskilt och tillsammans har vi gått igenom och kommit överens om vad eleven ska arbeta vidare med för att utvecklas på bästa sätt. Vi skriver först ner ett långsiktigt mål och därefter de kortsiktiga mål som är små delmål för att nå det långsiktiga målet. En del elever kan behöva träna extra på multiplikationstabellen, handstil, rättstavning ect och då kopierar jag ut stenciler och annat material som de kan träna på i min individuella utvecklingsplan. Tryck på knappen nedanför för att ladda hem Min individuella utvecklingsplan!

Hitta fler gratis skolmaterial här!

2. Pompom

Min rosa pompom har jag när eleverna gjort eller sagt något extravagant. Då brukar jag ta fram den här och ropa och hurra. Jag har använt den vid så många tillfällen att den har blivit vår maskot. Vi har tagit med oss den när vi ska göra speciella saker tex när vi ska gå på studiebesök eller när vi ska få ta emot priser. Den heter Kurt och ska följa med mig med alla mina klasser.

pompom teacherofsweden.jpg

Vår pompom Kurt

3. “Istället för att räcka upp handen”- lapparna

Använd lappar istället för handuppräckning. Lapparna har blivit som en rutin under mina lektioner. Under många år har jag funderat över ”räcka upp handen problemet” när eleverna arbetar. Jag har provat allt. Om eleverna ska räcka upp handen så slutar de ju arbeta. De sitter och gör ingenting. Dessutom blir jag stressad. Jag ser bara händer och hur många jag måste ta mig igenom. Jag har provat att få eleverna att komma till mig när jag sitter vid katedern. (Det var när jag var gravid) Det fungerade inte heller bra. Eleverna stod tillslut i kö och samma stress, som när de räcker upp handen, får jag då. Även eleverna ser hur många det är framför dem och de klagar på att det inte är någon ide att ställa sig i kön. Samma sak är det med att skriva upp barn på tavlan. För mig har jag upplevt att det blir en stress för eleverna istället. De ser den långa harangen av barn och känner att det inte är någon ide att skriva upp sig. De upplever att de inte kommer hinna få någon hjälp. Det bästa sättet i min klass är “istället för att räcka upp handen”- lapparna. Varje elev får en egen lapp där ena sidan är rosa och andra är turkos. När de råkar på ett problem eller inte förstår hur de ska göra vänder de på lappen så den turkosa sidan är uppåt. De hoppar över uppgiften som de inte förstår och fortsätter att arbeta med nästa tal. Verksamheten stannar därför inte upp. De blir inte stressade och det blir ingen tävling.  Lapparna är verkligen en riktig hitt! Innan jag gjorde egna lappar hade jag bara laminerat en grön och röd lapp tillsammans. Det var superbra! Gör det du också och känn skillnaden! Scrolla ner för att se hur mina lappar ser ut.

jenniebramme3.jpg

“Istället för räcka upp handen”- lappar

jenniebramme4.jpg

Om du gillar idén kan du göra lite roligare lappar!

4. Ljudmaskiner

För att krydda undervisningen och göra elever motiverade, inspirerade, glada och positiva använder jag mig av speciella ljudmaskiner. De köpte jag billigt på Clas Ohlsson och de har varit ett roligt inslag i mina lektioner under åren. Jag har två olika. En är full med lite roliga ljud. Det finns tex ljud från när någon visslar, klappar händer och ett läte som när någon får en idé. Den andra maskinen är full med lite läskigare ljud, tex en varg som ylar, ljudet av en skrikande man eller ljudet från en dörr som sakta öppnas. De har varit superbra att använda när jag ska läsa eller berätta spökhistorier.
Mina elever älskar när jag tar fram de här ljudmaskinerna och de längtar efter när jag ska använda dem igen.
Vill du köpa en egen ljudmaskin som du kan imponera på klassen med? Vill du köpa en egen ljudmaskin som du kan imponera på klassen med? Här kan du handla din egen!

ljudmaskin teacherofsweden.jpg

Roliga ljudmaskiner

5. Bedöm dig själv

Före och efter en lektion påminner jag eleverna om deras lärande och hur de kan uppnå sina mål. Mina elever tycker att det här är jättebra! Jag såg det här tipset någonstans, vet någon vem det är som först gjorde detta får du kontakta mig. Det är ett superbra tips!

bedöm dig själv teacherofsweden.jpg

Bedöm dig själv

6. Överlevnadsträning

I mitten på en lektion brukar jag ha Brain break eller rörelsepaus. Jag märkte att eleverna nästan alltid fick göra samma sak. De fick gå runt huset eller dansa just dance och därför gjorde jag överlevnadsräning. Mina elever älskar det! Jag har hittills gjort tre olika överlevnadsträningar, men fler kommer! Överlevnadsträning “Halloween“ passar perfekt att göra inför höstlovet och Halloween. Överlevnadsträning för jultomtar passar innan (och varför inte efter) julovet. Skolstartsträningen passar vid skolstart när eleverna har mycket spring i benen. Varning! Stor risk för träningsvärk!

7. Classroomscreen

När eleverna kommer in på lektion brukar jag ha Classroomscreen på. Jag har den på smartboarden med lite lugn musik i bakgrunden. Det gör att eleverna kommer ner i varv och ser hur dagens lektion ser ut. Du kan ha en vacker bakgrund på och olika sorters verktyg som hjälper till i undervisningen till exempel en klocka, datum, trafikljus och räkna ner tid. Du kan även ge möjlighet till interaktiv exit notes där eleverna får komma fram till tavlan och rösta på hur lektionen varit ect. Med hjälp av det här pedagogiska verktyget kan du tydliggöra och strukturera din undervisning. Du får bättre koll på tiden och kan avsluta lektionerna på ett bättre sätt. Klicka här för att komma direkt till classroomscreen!

classroomscreen teacherofswedenbild.jpg

Tydliggörande pedagogik

8. Låt eleverna få reflektera över sitt egna lärande

Med hjälp av de här affischerna har det blivit lättare för mina elever att reflektera över sitt egna lärande. Eleverna kan lättare sätta ord på hur de känner i de olika delmomenten, ämnena och arbetsområden som vi går igenom. Man kan prata om affischerna i helklass, men även stötta en elev när den känner att den fastnat i sin utveckling och behöver lite pepp. Jag ser ofta mina elever snegla på affischerna i klassrummet. Vill du ha den kan du bara klicka på knappen nedanför och ladda hem affischerna gratis.

Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

teacher of sweden Jennie Bramme.jpg