SKOLSTARTSTIPS
LÄSÅRSSTART
Fråga dig själv vad du vill veta av dina chefer när du kommer tillbaka. Vilken information vill du få, är det något som ändrats och hur kommer dagarna se ut? När du tänkt igenom vad du tycker är viktigt för dig, vet du säkert lite mer hur du ska planera din första tid med eleverna.
Här kommer tips inför läsårstarten. Tänk på att du gör det som är bäst för dig och din klass, så ändra i tipsen hur du vill.
Dag 1. Många elever funderar på vem du är, vem sina klasskamrater är och hur det helt enkelt går till på låg-, mellan- eller högstadiet. Besvara elevernas frågor genom att:
1, Berätta om dig själv. Du kan även berätta för eleverna att du också är nervös inför skolstart. (På det sättet brukar eleverna känna sig lite bättre till mods när de vet att du också är lite nervös. Var mänsklig och igenkännande)
2. Låt eleverna berätta lite om sig själva, om de vill kan de säga pass. (Tänk på att de kan vara lite blyga.)
3.Berätta lite om hur skoldagarna ser ut, om något ser annorlunda ut än i lågstadiet eller mellanstadiet. (Kanske det finns en ny matsal, nya idrottslärare och så vidare) Du kan också visa det nya schemat och berätta hur den första skolveckan ser ut.
Dag 2.
1. Prata med eleverna om vilka trivselregler som de vill ha i klassen.
2. Planera in lära-känna lekar som namnlekar och sammarbetsövningar.
3. Visa eleverna runt i skolan, tex slöjdsalar, matsalen, idrottshallar och toaletter. Visa allt som kan vara nytt för eleverna. Visa också skolgårdsgränser så eleverna vet var de får vara och inte får vara.
Dag 3.
1. Gå igenom de dagliga rutinerna som du kommer ha i klassrummet tex gå lugnt i klassrummet, hur ni hälsar varandra välkomna och hur ni avslutar lektionerna.
2. Gå igenom läsårets och terminens arbetsområden för att väcka intresse och förväntningar.
3. Visa läromedel som ni kommer att använda tex matteböcker och läromedel i engelska. Låt eleverna göra bokpromenad.
4. Gör lite fler lekar och namnövningar. Det är alltid kul och eleverna kommer succesivt känna sig mer och mer trygga ju fler kompisar de börjar prata med och lär känna.
Dag 4.
1. Kom igång med undervisningen och påbörja arbetet lite.
2. Påbörja arbetet i SO och NO. Många elever tycker det är skönt att påbörja arbetet och följa schemat.
Dag 5.
1. Utvärdera veckan. Hur har det gått? Vad tycker du? Vad tycker eleverna?
2. Gör elevernas önskelista. Vad vill eleverna lära sig? Vad har de för förväntningar på läsåret?
3. Låt eleverna få leka en lek som de själva får välja. Det kan vara elevernas favorit under veckan.
4. Visa lilla akutellt skola. (klicka här: Lilla aktuellt skola för att komma direkt dit) Att se på lilla aktuellt skola tillsammans ger möjligheter att diskutera samhällsfrågor, men det ger också möjligheter för eleverna att titta på sin klass i en trygg, lugn miljö och få en bild av hur klassen är.
Bonustips: Följ med eleverna under den första veckan till praktisk-estetiska ämnena. Det är bra för både dig och eleverna att se hur det fungerar och vilka regler som finns under de olika lektionerna. Det skapar ännu mer trygghet i klassen.
TERMINSSTART
Efter jullovet startar en ny termin och vi får möjlighet att starta om på nytt, göra sånt vi inte hunnit eller bara fortsätta med det vi tidigare gjort. Jullovet ger en chans att reflektera över den föregående termin. Vad behöver du ändra och vad ska du fortsätta med? Titta på din hit- och shitlist och ändra / lägg till det du vill.
Här kommer några fler tips som jag brukar göra under terminsstart:
1. Prata lite om dig själv och hur mycket du saknat eleverna under jullovet. Även fast du inte tror det, så betyder det mycket för eleverna att du har saknat dem under lovet. Då känner de sig betydelsefulla och att de är viktiga för dig och det är ju det viktigaste för alla elever.
2. Gå igenom schemat eller om det är något annat som kanske ändrat sig under jullovet. Förutsägbarhet och förberedelse är ju väldigt för alla, inte minst för eleverna i klassen.
3. Låt eleverna få diskutera vilka förväntningar de har på terminen. Vilka ämnen tror de att vi ska ta upp, vad tror de det kommer hända och vad ska de få lära sig? Diskutera tillsammans och berätta sedan för eleverna vad terminen kommer innehålla. Peppa och engagera eleverna i de nya ämnena som kommer komma.
4. Börja med de nya ämnena och gör bokpromenad i nya läromedel. Det är både roligt och bra för eleverna att få lite förberedelse på vad som komma skall.
5. Påminn om trivselregler. Gör klart i att alla förstår vad vi har för rättigheter och skyldigheter i klassrummet.
6. Gör olika sammarbetslekar och ha det roligt med eleverna. Det brukar göra eleverna lite glada och positiva till att börja skolan igen, men det brukar också generera i ett tryggare klimat om man får eleverna att börja prata med varandra och ge dem positiva minnen tillsammans.
7. Titta på elevernas önskelista. Vad har vi gjort och vad har vi kvar på den? Gå igenom den tillsammans med eleverna. Kanske några vill få ansvar i ett ämne och redovisa för de andra i klassen?