Matematik
“Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk verksamhet är till sin art en kreativ, reflekterande och problemlösande aktivitet som är nära kopplad till den samhälleliga, sociala, tekniska och digitala utvecklingen. Kunskaper i matematik ger människor förutsättningar att fatta välgrundade beslut i vardagslivets många valsituationer och ökar möjligheterna att delta i samhällets beslutsprocesser.” ur Lgr 11
“Antingen älskar man matematik eller så hatar man matematik”. Det är det jag fått höra när jag berättar för någon att jag undervisar i matematik. För mig blir nästa fråga den viktigaste frågan i min profession och som jag arbetar med varje dag i mitt klassrum. Hur ska jag, som lärare, göra så att fler elever väljer ordet älska matematik, istället för att hata matematik? Hur kan vi få alla elever att älska matematik? För det första måste de förstå matematik. Vi lärare behöver finnas där, stötta, ge feedback och finnas till. Tidiga stödinsatser till de elever som är i behov är av största vikt. Utan stöd i tidig ålder kan elever utveckla dåligt självförtroende i matematik och det kan ta lång tid för oss lärare att återuppbygga det igen.
Ett sätt för att få fler och fler elever till att älska matematik är oftast att vara kreativ. Försök att se matematiken på ett kreativt sätt och låt eleverna använda kreativt och konkret material. Försök att ha genomgångar på varierat sätt, framme vid tavlan, i smågrupper, titta på någon pedagogisk film om arbetsområdet, lek och tävla på Kahoot. Möjligheterna är oändliga!
10 supertips för att göra matematikundervisningen rolig, inspirerande och motiverande.
1. Genomgångsboken
Jag fick ett bra tips från en kollega för några år sedan att låta eleverna göra en egen genomgångsbok. I den skriver eleverna av mina genomgångar i matematik. Tanken är att de sedan kan gå tillbaka och titta på vad vi tidigare gått igenom. Eleverna uppskattar boken mycket och vill ta med sig den upp till högstadiet och ha den som en hjälp i sin fortsatta skolgång.
2. Multiplikationsstress
Multiplikationsstress är något som är väldigt attraktivt i min klass. Det tränar elevernas grundläggande matematik och fungerar ungefär som den gamla leken stress.
Ta bort alla färgade kort, så som joker, dam och kung. Ess är lika med 1. Dela upp resterande korten till spelarna. Räkna till tre och båda två lägger ut ett kort ur sin hög. Då gäller det snabbt att säga vad de två korten multiplicerat med varandra blir. Den som säger först rätt svar vinner. Då får den andra ta båda korten och spelet går vidare. Den som blir av med alla sina kort först vinner.
Det här kan man också göra med addition och subtraktion. Vid subtraktion måste båda spelarna veta om att man tar den största först.
3. Kahoot
Det populära spelet Kahoot älskar mina elever. Det är ett interaktivt spel som man kan göra med hela klassen. Eleverna behöver Ipads eller mobiltelefoner att spela ifrån och läraren behöver en smartboard. om ni har det har ni ett perfekt pedagogiskt verktyg att ta till med eleverna. Eleverna känner sig delaktiga, blir engagerade och de vill inte ens sluta! De kan dessutom själva tillverka ett eget spel i Kahoot! Här kan du läsa mer!
4. Schack
När eleverna är klara med veckans mål kan de ibland få spela schack och det är något som är väldigt populärt i min klass. Eleverna tränar sin logiska förmåga och de tycker att det är riktigt roligt. Jag med! Ibland har vi även schackturnering i klassrummet.
Titta på schackmatt.se för att få tips om olika drag ect.
5. Snöbollskrig
Det här är en av de mest populära lekarna enligt eleverna. Alla i klassen får varsitt papper. De delar in pappret i fyra rutor med hjälp av en penna. Därefter får eleverna skriva ett tal i den ena fyrkanten. Jag brukar bestämma vilket räknesätt det ska vara, men eleverna väljer vilket tal de vill skriva. Eleverna måste skriva en uppgift som de själva skulle kunna räkna ut. När alla har skrivit ett tal, skrynklar vi ihop pappret, räknar till tre, kastar upp snöbollen i luften och tar en annan snöboll. Eleverna vecklar ut pappret, skriver svaret på uppgiften och skriver sedan ett nytt tal på ett annat hörn på pappret och allting går om. Det här är en rolig övning som du kan göra i mitten av en lektion så de får röra lite på sig.
6. Pussel
Mattepussel har varit en stor hitt i mitt klassrum. Jag har tagit ett vanligt barnpussel, skrivit olika tal som får samma svar på baksidan av pusselbitarna som hör ihop.
När eleverna sätter igång med sitt pussel vänder de bitarna upp och ned och letar efter tal som blir samma sak. De sätter ihop pusselbitarna och vänder på pusslet för att se om det stämmer och de fått talen rätt.
7. “Istället för att räcka upp handen”- lapparna
Använd lappar istället för handuppräckning. Lapparna har blivit som en rutin under mina lektioner. Det är otroligt tidseffektivt och minskar stress hos både dig och elever. Det är superbra! Nu har jag gjort om mina lappar och gjort de lite roligare och mer peppande. Gör det du också och känn skillnaden! Om du vill kan du börja laminera röda och gröna lappar tillsammans så den ena sidan är röd och den andra grön. Om du gillar idén kan du skriva på lapparna och göra som jag. Scrolla ner för att se hur mina lappar ser ut. Läs mer här om fler tips med lapparna.
8. Mattekorsord
Det här något som jag precis sett och jag tycker det är så bra! I första anblicken ser det ganska enkelt ut och kanske lite barnsligt, men om man försöker göra ett test själv upptäcker man ganska fort att man måste tänka ett steg längre. Det måste bli rätt på båda sidorna för att det ska bli rätt i slutet. Jag längtar till mina elever ska få göra det här! Sök på mattekorsord på Google för att se några exempel.
9. Area och omkrets i klassrummet
Gör en mattedörr! Den här mattedörren använder jag för att förtydliga, jämföra och konkretisera begreppen area och omkrets. Det blir dessutom en fin färgklick i klassrummet! Tryck på knappen nedanför för att ladda ner gratis. Varsågod!
10. Pryd ditt klassrum med färgglada multiplikationstabeller
Skulle du också vilja pryda ditt klassrum med multiplikationstabeller? Här kommer tabell 1-9 som du kan ladda hem gratis. Om du vill ge alla elever en varsin, kan du skriva ut tabellerna i A4, men om du vill att det ska bli synligt för alla i klassen rekommenderar jag dig att skriva ut i A3. Eleverna ser tydligt de olika talen och kan sitta kvar på sina platser samtidigt som de sneglar lite på tabellerna. På det sättet repeterar eleverna dagligen de olika tabellerna och de får då lättare att lära sig och befästa multiplikationstabellerna. Hoppas att du kommer gilla dessa lika mycket som jag och mina elever har gjort. Skriv ut i A3 eller A4, du väljer! Varsågod!
Vill du också ha talsorterna synligt på väggen i klassrummet?
Här kommer talsorterna från tusendelar till en miljon. Sätt upp dem på tavlan och lek fram kunskapen genom att sätta olika siffror under varje talsort. På det sättet ser eleverna att värdet på talet förändras när man byter på siffrorna. Ladda ner talsorterna gratis på knappen nedanför. Stort lycka till!