Naturorienterande ämnen

Att arbeta med naturorienterande ämnen är något som är väldigt tacksamt i ett klassrum full med många kunskapstörstande elever. Här har du som lärare möjlighet att planera upp undervisningen på ett så konkret och laborativt sätt som möjligt.
I mitt klassrum är undervisningen i naturorienterande ämnena konkret, laborativt och full med diskussioner, funderingar och hypoteser.

3 Naturorienterande tips

1. Hjärnan

När vi arbetade med kroppen och sinnena arbetade jag med hjärnan (skrolla ner). Hjärnan är både ett roligt och intressant arbetsområde att arbeta med. Vi har haft långa lektioner när vi bara tittat på våra hjärnor som vi tidigare framställt och diskuterat det vi ser och hur hjärnan verkligen fungerar. Diskussioner, funderingar och frågor har kommit upp så som det aldrig skulle ha gjort om vi inte använt den. Dessutom så har vi haft väldigt roligt. Jag har kommit på mig själv med att säga de mest konstiga sakerna i klassrummet med eleverna. Att på riktigt och helt allvarligt säga ”vems hjärna är det här”, ”Vilken fin hjärna du har”, ”Här ligger någons hjärna och skräpar”, ”Vem är det som tappat bort sin hjärna” och ”Vems hjärna är det här” har bidragit i många skratt. Både av mig själv, elever, föräldrar och rektorer som råkat komma in just då (såklart).  Om du vill ha en rolig, innehållsrik men utmanande lektion ska du göra detta!

Det finns två olika hjärnor att skriva ut. Den ena är svartvit och den andra är utav färg. Det är en smaksak vad man själv vill ha men jag skrev ut en svartvit och lät sedan mina elever färglägga de olika anatomiska delarna på hjärnan. Innan du låter eleverna börja med sina hjärnor bör du göra en egen så du vet hur man gör och kan förbereda eleverna på de kritiska delarna när man gör hjärnan. Eftersom den var ganska svår att göra rekommenderar jag dig att tillsammans med eleverna gå igenom hur man gör hjärnan. Gör en sak i taget och vänta in eleverna. Det blev bäst för min klass. Ingen blev stressad, eleverna hade tid att hjälpa varandra och alla blev nöjda.

Jag gjorde hjärnan med mina elever som ett avslut på arbetsområdet om kroppen, men till nästa gång ska jag göra hjärnan som en uppstart. Då kan vi använda hjärnan mer i undervisningen och använda den som ett konkret material.

Klicka här för att ladda ner hjärnan!

brainhat teacher of sweden Jennie Bramme

2. Kroppen

När vi skulle påbörja arbetsområdet om kroppen och kroppens olika organ funderade jag på hur jag skulle kunna göra det kreativt. Jag ville konkretisera arbetet med kroppen så mycket jag kunde och då valde jag att göra på det här sättet! Alla elever fick göra en egen ”kroppssdocka”, som vi kallade den för. Vid varje lektion om de olika organen fick eleverna avsluta lektionen med att göra ett eget organ. Jag hade innan förberett och gjort mallar till alla organ, så de elever som ville kunde använda mallarna istället för att göra egna.

Alla elever fick en framsida och en ”inutisida” på organet. Eleverna målade hur framsidan på organet skulle se ut och sedan skrev de en kortfattad faktatext om organet på insidan. Precis som med hjärnan blev detta mycket uppskattat av både elever och föräldrar.

 

3. Vattenmolekyler i klassrummet med visuellt stöd

Att planera upp ett arbetsområde om vatten är nästan det roligaste jag vet! Med hjälp av lite fantasi kan man göra arbetet roligt, konkret och kreativt. Här nedan har jag samlat mina bästa tips om hur du på ett roligt och engagerande sätt kan arbeta om vattenmolekyler. Allt är gratis att ladda ner!

vattenmolekyler affischer teacherofsweden.jpg

Affisch om vattenmolekyler

Här kan du ladda ner två olika affischer som kan pryda klassrummet med!

140756174_195832278935479_2289659780308827910_n.jpg

Vattnets olika former

Med hjälp av de här visuella bilderna kan du lättare förklara och konkretisera vattnets olika former.

140935132_245011653739284_8021970552069568927_n.jpg

Ett exempel på hur du kan sätta upp bilderna i klassrummet

Jag vet, bilderna gör det inte rättvisa, men ladda ner och få en mycket bättre upplösning!

Dramatisera vattnets olika faser
Ett sista tips om hur du kan konkretisera vattnets olika faser är att dramatisera det! Låt eleverna stå upp tillsammans i klassrummet. Be eleverna att hålla varandra i armkrok och vara alldeles stilla. Visa eleverna att de nu är i vattnets fasta form. Visa den visuella bilden för fast form för eleverna.
Be eleverna sedan röra lite på sig, medan de håller varandra i handen. Nu dramatiserar vi flytande form. Visa bilden för flytande form och berätta att eleverna flyter som vatten.
Nu är det dags för eleverna att få vara vatten i gasform! Låt elever släppa taget om varandra och röra sig fritt i klassrummet. Visa bilden om vatten i gasform och berätta att de nu är ånga!

Detta kan du göra om och om igen med elever och de brukar tycka det är riktigt kul! Prova du med! Ett stort lycka till!

unsplash-image-IJq5FWBpShY.jpg