Svenska

“Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts.” ur Lgr 11

Att arbeta med barn och ungdomar i svenskundervisning är både utmanade och roligt! Vi vill engagera eleverna till att försöka, och försöka igen tills de kan. Det krävs att läraren är lite påhittig och hittar olika vägar till att träna på att skriva eller läsa för att lektionerna inte ska uppfattas tråkiga eller för repetitiva för eleven.

Här har jag samlat tips på hur du kan arbeta med svenskämnet på olika sätt så att lektionerna och undervisningen blir rolig, lärorik och varierande.

Booktasting

Booktasting

Få eleverna intresserade utav nya böcker! Gör Booktasting!
Utklädd till kock ställer jag i ordning klassrummet som restaurangen “Gyllene Gaffeln”.
Dela in klassen i grupper (ca 6 elever i varje grupp).
Duka upp fint på borden med dukar, bestick, tallrikar, dagens meny (Ladda ner allt detta gratis på knappen nedanför) och böcker med olika titlar på en hög på mitten av bordet (för att göra det ännu roligare kan du kan ställa böckerna på en bricka).
Tips! Fråga skolbibliotikarien om det finns nya böcker som beställts in. Det är ju såklart extra kul att visa upp nya böcker!

Bjud in alla elever in i restaurangen och visar dem till sina platser.

Instruktion:
Alla elever tar en bok i taget och har ca 5 min på sig att “smaka“ på boken. Be eleverna att ta en bok, titta på framsidan, läs på baksidan och läs de tre första sidorna. Låt sedan eleverna fundera på vad de tycker om böckerna. “Smakar” boken bra eller dåligt?
När det gått 5 min får alla eleverna byta böcker med varandra i gruppen och så går det om tills alla har fått “smaka“ på alla böcker på brickan.

När alla elever fått smaka på böckerna får de skriva ner lite viktig information om böckerna, som de är mest nyfikna på att läsa, i deras menyer.
Menyerna kan eleverna sedan spara för att ha med sig till biblioteket eller kanske ge till sina vårdnadshavare som tips till julklapp etc.

Jag hoppas att du och dina elever tycker detta är lika kul som jag och mina elever gör!
För på det här sättet väcks läslust!

Varmt välkomna på Book tasting!

Under skylten satte jag upp menyn över dagen. Under varje rätt (förrätt, varmrätt och efterrätt) skrev jag upp de olika böckerna.

Duka upp fint på borden med böckerna i mitten.

Varje elev fick menyer och egna tallrikar med bestick. De ska ju känna sig riktigt välkomna!

Här kommer ett exempel på hur menyn kan se ut

Tryck på knappen nedanför så kan du ladda ner detta gratis.

7 annorlunda berättelsetips.

1. Berättelser med liknelsefokus
Låt eleverna välja ut ett djur och be dem skriva så många liknelser och begrepp de kan som beskriver djuret. De ska försöka tänka på hur djuret är, ser ut, låter, luktar och känns. Därefter kan de skriva en berättelse tillsammans med begreppen och liknelserna som de tidigare samlat på sig om sitt djur.

2. Berättelser om favoritdjuret
Fråga eleverna om vilket djur de helst av allt skulle vilja vara och låt de samla på sig faktaord om djuret och skriva varför de vill vara just det djuret. Därefter kan eleverna skriva en berättelse om sitt djur och försöka väva in fakta som de samlat på sig i berättelsen.

3. Halloweenberättelse
Låt eleverna att tänka ut de äckligaste, läskigaste ord de vet. Samla alla orden och använda alla orden i en läskig eller äcklig berättelse. Be eleverna tänka på en dag då de blev riktigt rädda och hämta inspiration från det.

4. Den nya statsministern
Berätta att statsministern i Sverige har blivit sjuk och att hen har utsett eleverna att vikariera. Låt var och en skriva om sig själva som statsminister och vad som skulle förändras i landet.

5. Dagen som Gud
Berätta att eleverna en dag skulle få bli Gud och få bestämma om allt här i världen. Be eleverna skriva om dagen de blev Gud. Vad gjorde de och vad skulle förändras i världen? Be eleverna skriva så utförligt som möjligt.

6. Dagen du fick träffa Gud
Låt eleverna skriva en berättelse om en dag när de fick träffa Gud. Var skulle hen bo? Hur skulle Gud se ut och vad skulle ni samtala om. Be eleverna skriva så det flödar!

7. Till de elever som vill ha lite mer utmaning eller som arbetar fort
Låt eleverna titta igenom sin text och se vilken tempus de använt. Om de till exempel skrivit i nutid kan de göra om texten till dåtid.

6 tips för att få eleverna att lära sig att skriva person- och miljöbeskrivningar

1. Person- och miljöbeskrivningar utifrån bilder
För att träna eleverna på att göra person- och miljöbeskrivningar använde jag mig av olika bilder på människor och miljö som eleverna fick göra snabba beskrivningar om. Först fick eleverna göra beskrivningarna muntligt och sedan fick eleverna prova på att göra det skriftligt. Detta utvecklade elevernas fantasi och deras texter utvecklades enormt. De blev innehållsrika och eleverna började måla sina texter.

2. 10 minuters utmaningar
Ett tips är att ha 10 minuters utmaningar när man tränar person- och miljöbeskrivningar. Eleverna fick 10 minuter på sig att beskriva en bild på en människa eller en miljö som jag satte upp på min smartboard. Därefter fick de elever som ville, läsa upp sin text. Det var inget krav att allt skulle vara rättstavat, det var hur man beskrev personen eller miljön som var i fokus.

3. Tips på kreativt arbete med personbeskrivningar
När eleverna hade testat att göra olika personbeskrivningar fick de göra 3d dockor. När dockorna var klara fick eleverna fundera ut alla egenskaper dockan hade och slutligen skriva en personbeskrivning om dockan. På det sättet blev deras dockor mer levande och det imponerade inte bara på mig, utan också på eleverna själva.

Personbeskrivning teacherofsweden2.jpg

Några exempel på 3D dockor med person-beskrivning

Ett roligt, lärorikt och kreativt sätt att lära sig mer om hur man skriver en personbeskrivning.

4. Med nya perspektiv
Låt eleverna skriva om platsen där de bor, men med nya ögon. De kan skriva utifrån en mus, en katt eller en duvas perspektiv.

5. Min dag som utomjording
Låt eleverna fantisera om att de skulle vara en utomjording på besök på jorden. Allting är nytt och något som de aldrig sett förut. Be eleverna skriva om en dag som utomjording och deras första besök på en restaurang, lekplats, badhus, skola, bio eller på en tågstation. Be eleverna väva in hur platsen ser ut, luktar, låter och smakar.

6. Drömresan
Låt eleverna att tänka ut ett drömresmål, ett ställe där de drömmer om att få åka till. Be dem skriva en text som skulle kunna passa i en resekatalog, som vill locka människor att resa dit. Berätta för eleverna att de ska försöka beskriva stället och förklara varför platsen är så fantastisk.

Hur får vi eleverna att använda ämnesspecifika ord?

Att sammanfatta faktatexter och använda ämnesspecifika ord brukar alltid vara en utmaning för eleverna. Ibland kan eleverna välja den “lätta vägen” och skriva av texterna. Om vi ger eleverna de rätta verktygen för att kunna sammanfatta texter har de bättre förutsättningar att förstå hur de ska göra.
Jag brukar inleda lektionerna med att prata om vad ämnesspecifika ord är. Vi går tillsammans igenom vilka de ämnesspecifika orden är och de stryker under orden. När de ämnesspecifika orden är hittade i texten får de skriva upp orden i sin anteckningsbok. Därefter gör vi tillsammans en ny, kortare sammanfattning av de ämnesspecifika ord som vi samlat på oss i anteckningsblocket. När vi provat att göra detta tillsammans några gånger brukar jag uppmuntra eleverna att försöka med sina axelkompis och sedan brukar de klara av att skriva egna faktatexter med ämnesspecifika ord.

Berättarperspektiv

Vill du diskutera och konkretisera om olika berättarperspektiv kan den här affischen kanske vara till lite hjälp. På affischen finns de tre olika berättarperspektiven som man kan diskutera om och ha som grund i elevernas olika texter. Affischen finns gratis att ladda ner på knappen nedanför. Du kan ladda ner i både A4 och A3. Lycka till!

berättarperspektiv teacherofsweden.jpg

Berättar-perspektiv

En vacker affisch i pastell som du kan sätta upp i klassrummet!

Lästips till föräldrar

För att hjälpa vårdnadshavare att hitta bra böcker till sina barn har jag gjort den här “tipsbroschyren“. I broschyren finns bland annat boktips från 2021, olika lässtrategier att tänka på innan, under och efter läsning samt mycket mer.

lästips 3.jpg

Lästips till vårdnadshavare

Sida 1

lästips 2.jpg

Lästips för vårdnadshavare

Sida 2

Stavningstips

Vill du ha stavningstips till dina elever eller lite roligare läxträning för dina barn? Här har jag samlat mina bästa tips på hur man kan göra stavningsarbetet lite mer varierande och roligare. Ladda ned stavningstipsen gratis på knappen nedanför. Du kan ladda ner tipsen i A4 eller som en affisch i A3. Du väljer! Lycka till!

Mina bästa stavningstips

Personbeskrivning teacherofsweden1.jpg